Osiguranja

 • Ordinacija ima potpisane ugovore iz oblasti zdravstvenog i nezivotnog osiguranja sa sledecim osiguravajucim drustvima:

 • UNIQA

 • DUNAV

 • DELTA GENERALI

 • WIENER STADTISCHE

Ucesce na tenderima za sistematske pregelde

Izracunajte svoj BMI

Toksoplazma - Toxoplasmosis

Toksoplazma - Medica Centar


Prema nekim autorima, toksoplazmoza je najrasprostranjenije hronicno infektivno oboljenje. Procenjuje se da je 5-20 % svetske populacije inficirano parazitomToxoplasma Gondii. Horizontalni put sirenja infekcije (sa coveka na coveka) nije potvrdjen, osim u retkim slucajevima kada se ova bolest moze preneti putem transplantiranih organa, a verovatno i transfuzijom krvi. Vertikalni put (sa majke na dete tokom trudnoce) je veoma cesta pojava. U 20-40% slucajeva inficirana majka prenese parazite na plod. Ovo se najcesce desava kod imunodeficijentnih osoba (osobe sa oslabljenim imunitetom, ili u periodima zivota kada je imunitet iz nekih razloga manje efikasan). Trudnoca je sama po sebi "stanje oslabljenog imuniteta", pa je aktivacija toksoplazme u trudnoci cesta pojava.


Toksoplazmoza je neobicna infektivna bolest. Pored cinjenice da je jedna od najcescih infektivnih bolesti ona je u vecini slucajeva asimptomatska. Prenosioci toksoplazme najcesce su macke i, znatno redje, psi. Postoji misljenje da i neke druge zivotinje mogu preneti toksoplazmu na ljude. Osim toga, novija istrazivanja su potvrdila da je jedan od cestih puteva infekcije konzumiranje termicki nedovoljno obradjenog mesa. Ovo je narocito izrazeno u zemljama u kojima su "na ceni" jela od presnog ili "nedopecenog" mesa, narocito u Francuskoj, Engleskoj, SAD itd. Pojedina istrazivanja iz ovih zemalja pokazala su da procenat inficiranih osoba u opstoj populaciji iznosi i do 30% (Francuska). Nedovoljno termicki obradjeno krtolasto povrce (krompir, sargarepa i sl.) takodje mogu biti izvor infekcije ukoliko su zagadjeni macjim izmetom.


Pogledajte stranicu o kombinovanom tretmanu strija, celulita, sportskih povreda, povreda uopste, preoblikovanju tela i mrsavljenju (LPG - lipomasaza + RF+ Vakuum masaza + Roler masaza + Ultrazvuk + Soft laser)


Dijagnoza toksoplazmoze se najcesce postavlja posle pobacaja kada pacijentkinja izvrsi pregled krvi na prisustvo anti-toksoplazmatskih antitela (IgM i IgG). Kod muskaraca se ova bolest retko dijagnostikuje zbog svog, najcesce, asimptomatskog toka. Izolovano prisustvo IgM u serumu zene (pacijenta) znaci svezu infekciju toksoplazmom. Prisustvo IgM i IgG antitela znaci "staru", ali reaktiviranu infekciju. Na kraju, prisustvo samo IgG antitela je znak stare i "mirne" infekcije. Titar (koncentracija) antitela takodje ima odredjeni prognosticki znacaj. Toksoplazma moze da se dijagnostikuje i pregledom menstrualne krvi, ali se na ovaj nacin ne mogu uvek dokazati paraziti, zbog ciklicnosti njihovog razmnozavanja. Zbog toga se u menstrualnoj krvi inficirane zene toksoplazma moze dokazati u 2-6 ciklusa tokom jedne godine.


U patologiji toksoplazmoze svakako je najinteresantnija njena povezanost sa trudnocom, pobacajima, anomalijama ploda i sterilitetom. Sama infekcija ovim parazitom, ceste reaktivacije bolesti, kao i stanja "oslabljenog" imunskog odgovora mogu da budu odgovorni za svaki od nabrojanih problema vezanih za reprodukciju. Zene sa aktivnom toksoplazmozom najcesce mogu zatrudneti, ali se ove trudnoce, nazalost cesto zavrsavaju pobacajima u prvom ili drugom trimestru trudnoce. Zbog cinjenice da parazit moze da prodje kroz placentnu barijeru, infekcije ploda su ceste. Posledice koje toksoplazma moze ostaviti na plod u razvoju, najcesce se odnose na infekcije ociju i centralnog nervnog sistema (CNS). Sama posteljica takodje moze biti ostecena. Ostecenja posteljice mogu dovesti do insuficijencije posteljice i intrauterine smrti ploda.


Do nedavno je vladalo prilicno konzervativno misljenje da prisustvo toksoplazmaticnih cisti cak i u centralnom nervnom sistemu, pre svega velikom mozgu, nema nikakve stetne posledice na zdravlje coveka. Medjutim, naprednija i multidisciplinarna istrazivanja su pokazala nesto sasvim suprotno. Naime, ova istrazivanja su otkrila da osobe koje su inficirane toksoplazmom pokazuju znacajne promene u ponasanju i funkcionisanju CNS-a. Primeceno je da toksoplazma pozitivne osobe imaju znacajno sporije reflekse i reakcije na iznenadne dogadjaje, sto je dovelo do zakljucka da u 50% saobracajnih nesreca u Engleskoj ucestvuju osobe sa toksoplazmatskim cistama u CNS-u. Osim toga, primecene su promene u ponasanju ovih ljudi koje se manifestuju kao cesta i diskretna euforicna stanja, zelja za avanturama, zelja za ucestvovanjem u rizicnim situacijama, kao i hrabro drzanje i ponasanje u najvecem broju hazardnih situacija. Istrazivaci tvrde da u obicnom zivotu toksoplazma pozitivne osobe najvise lice na osobe u blago alkoholisanom stanju. Pretpostavlja se da do ovih promena u ponasanju toksoplazma pozitivnih osoba dolazi zbog promena u neuronsko-sinaptickim vezama. Ova istrazivanja su znacajna posmatrano iz nekolio aspekta kao sto su epidemioloski, sudsko-medicinski i uopste zdravstveni. Za istrazivace u Srbiji ovakva studija moze posluziti i u edukativnom smislu jer predstavlja klasicni primer multidisciplinarnog, temeljitog i tipicno "zapadnjackog" pristupa novim saznanjima o jednom parazitu koji zivi u nasem "drustvu" verovatno od samog pocetka nase evolucije.Toksoplazma

Toksoplazma

Toksoplazma

Toksoplazma

Toksoplazma

Toksoplazma

Toksoplazma

Toksoplazma


LECENJE

Postoji vise sema i nacina lecenja toksoplazme. Nijedna sema kombinacije lekova ne garantuje radjanje zdravog i terminskog deteta. Jedna od najboljih strategija lecenja zasniva se na prekoncepcionom (pre trudnoce) tretmanu, koji najcesce traje 30-60 dana. Vecina ginekologa se slaze sa misljenjem da u trudnoci lecenje treba nastaviti od 10. nedelje pa do kraja trudnoce. Lekovi koji su kod nas najcesce u upotrebi su Baktrim, Spiramicin (Rovamicin) i Daraprim. Sva tri leka treba upotrebiti u prekoncepcionom tretmanu, dok se u trudnoci izostavlja Daraprim, zbog moguceg teratogenog dejstva. Svaka upotreba Daraprima podrazumeva paralelnu upotrebu folne kiseline. Baktrim i Spiramicin (Rovamicin) se smatraju bezbednim lekovima za upotrebu u trudnoci. U svakom slucaju, i pored izvesnog rizika od terapije u trudnoci, steta koju ovi lekovi mozda mogu napraviti (nije dokazano da su stetni) je visestruko manja od moguce stete koju Toxoplasma Gondii moze naneti plodu. Ukoliko je tretman lekovima dao slabe ili polovicne rezultate, terapiju treba ponoviti i ispitati moguce puteve reinfekcija odnosno moguce puteve ponovnog inficiranja jedne iste osobe.Kliknite na mapu da nas lakse pronadjete.


Medica Centar, Novosadska 1, Nis, Srbija


Kontakt informacije

 • MEDICA CENTAR

  Novosadska 1/c

  18000 Nis, Srbija

 • Telefon: 018-249-178, 064-2951-004
 • Pisite nam i pitajte za savet u vezi vaseg zdravstvenog problema. Takodje, mozete nam dati sugestije, preporuke i savete vezane za dizajn i sadrzaj sajta. Koje teme vas najvise zanimaju? Ukazite nam na greske i dajte nam preporuku o sadrzini i snalazenju na nasem sajtu.

4D/3D Ultrazvuk

Androloske teme

Reprodukcija

Imunoonkologija

Download knjiga i radova

RSS

SUBSCRIBE