Osiguranja

 • Ordinacija ima potpisane ugovore iz oblasti zdravstvenog i nezivotnog osiguranja sa sledecim osiguravajucim drustvima:

 • UNIQA

 • DUNAV

 • DELTA GENERALI

 • WIENER STADTISCHE

Ucesce na tenderima za sistematske pregelde

Izracunajte svoj BMI

INTRAUTERINI ULOZAK - SPIRALA - IUD - KONTRACEPCIJA

Spirala - IUD - Medica Centar


Intrauterini ulozak - IUD (intrauterine device, spirala) najcesce je izradjen od plastike ili kombinacije plastike i metala. Oblik spirale je prilagodjen obliku unutrasnjosti materice i ne mora nuzno biti spiralnog oblika. Naziv "spirala" za IUD je vise tradicionalnog karaktera zbog toga sto vecina modernih IUD nema spiralni oblik. Najcesce se izradjuju u dve velicine, za zene koje nisu radjale i za one koje su imale bar jednu vecu trudnocu. Danas postoje i tzv. univerzalne "single size" spirale. Kod vecine modela plasticno telo spirale jeoblo zen o bakarnom ( bakarna spirala ) ili srebrnom zicom ( srebrna spirala) . Postoje i tzv. hormonske spirale koje permanentno "emituju" hormone i na taj nacin kontraceptivne efekte samog IUD cine pouzdanijim. Medjutim, hormonske spirale su indikovane samo koda je uz kontraceptivni efekat neophdno postici i korekciju odredjenih hormonskih poremecaja. Proizvodjaci preporucuju zamenu IUD svakih 3-5 godina. U nekim okolnostima kada je prisustvo IUD bez ikakvih nuspojava ovaj period se moze produziti uz konsultaciju ginekologa. Postoje primeri dugogodisnjeg (15-20 godina) nosenja spirale bez ikakvih komplikacija.


Mehanizam delovanja IUD se zasnivana sterilnoj upali sluzokoze materice, koju izazivaju sve vrste IUD kao nespecificnu reakciju na prisustvo stranog tela u maternicnoj supljni, kao i mehanickom ometanju procesa implantacije. Bakarne IUD poseduju dodatni efekat posredovan delovanjem bakarnih jona koji inaktiviraju mnogobrojne enzime i podsticu produkciju prostaglandina, tako da je upalna reakcija jos sna znije izrazena. Povecana infiltracija leukocita i makrofaga je odgovorna za intenzivnu fagocitozu spermatozoida kao i za embriotoksicne efekte. Hormonski IUDsvojim gestagenskim hormonskim uticajem ispoljavai efekte na cervikalnu sluz koja se zgusnjava i postaje nepropusna za sperm atozoide. Osim toga, utice i na sluzokozu materice koja se nalazi u stanju slicnom atrofiji. Ovim dejstvom se postize i smanjenje pokreljivost i jajovoda kojine mogu transportovati jajnu celiju cak i onda kada ovulacija postoji . Intrauterini ulozak je narocito pogodan za zene u periodu izmedju dve trudnoce, kao i u slucajevima kada zene ne mogu ili ne zele oralnu kontracepciju. Spirala je narocito pogodna za z ene iznad 40 godina kada raste rizik od ne zeljenih efekata uzimanja kontraceptivnih tableta. I UD spada u veoma konformne i kvalitetne metode kontraceptivne zastite.


Iako je spirala jedna od najkvalitetnijih kontracepcionih metoda njena upotreba je pracena izvesnim rizicima i komplikacijama.Jedna od njih je spontana ekspulzija (izbacivanje) intrauterinog uloska ijavlja se u 0,5 - 1,5 % slucajeva. Ucestalost ove komplikacije je veca kod rane insercije IUD neposredno posle porodjaja. Veca ucestalost spontanog izbacivanja IUD je i kod zena koje nisu radjale. Bolovi i nepravilna krvarenja se javljaju s a razli citom ucestaloscu. Obicno se javljaju kratkotrajni i bolovi slabijeg intenziteta neposredno nakon insercije IUD. Takodje u manjem broju slucajeva se javlja predmenstrualni spotting. Nepravilna ili obilnija krvarenja koja zahtijevaju skidanje IUD javljaju se kod 1% zena . Pod pojmom "Lost IUD" oznacava se nemogucnost nalazenja konca spirale prilikom ginekoloskog pregleda. Pri tome konac IUD mo ze stvarno biti izgubljen (pokidan ili umotan oko tela spirale)ili se raditi o trudnoci i povlacenju konca u samu supljinu materice. U ovakvim slucajevima neophodan je ultrazvucni pregled i najcsce histeroskopsko vadjenje IUD. Sigurnost i bakarnih IUD u smislu kontracepcionih ucinaka se procjenjuje na 99%, dok u preostalih 1 % dolazi do nezeljene trudnoce ili cak vanmatericne trudnoce u 0,5% slucajeva.


Trudnoca u prisustvu IUD nije medicinska indikacija za prekid trudnoce zbog toga sto se u 60% slucajeva ovakve trudnoce zavrsavaju radjanjem terminskog i zdravog potomstva. U trudnocama nastalim uz IUD ne postoji povecani rizik od nastanka fetalnih anomalija, ali je rizik od infekcije veci pa se 40% ovakvih trudnoca zavrsi spontanim pobacajem. U slucaju nastupanja trudnoce uz IUD kod zena koje zele zadrzati trudnocu vreme skidanja spirale je veoma tesko proceniti. U prvom tromesecju intervencija skidanja spirale moze dovesti do ostecenja posteljice u razvoju ili cak ostecenja plodovih ovojaka. U drugom trimestru je moguce skinuti spiralu bez vece opasnosti od izazivanja pobacaja, ali u ovoj fazi trudnoce konac spirale je najcesce povucen u unutrasnjost supljine materice tako da je skidanje spirale prakticno nemoguce. U ovakvim situacijama je mozda najbolje ne preduzimati nista po pitanju skidanja spirale. Kontrainidikacije za stavljanje IUD su genitalna infekcija, nejasno krvarenje, uterus myomatosus, vece anomalije ili rascepi grlica materice nakon porodjaja, sumnjiv PAPA test i sumnja na ranu trudnocu.


Kliknite na mapu da nas lakse pronadjete.


Medica Centar, Novosadska 1, Nis, Srbija


Kontakt informacije

 • MEDICA CENTAR

  Novosadska 1/c

  18000 Nis, Srbija

 • Telefon: 018-249-178, 064-2951-004
 • Pisite nam i pitajte za savet u vezi vaseg zdravstvenog problema. Takodje, mozete nam dati sugestije, preporuke i savete vezane za dizajn i sadrzaj sajta. Koje teme vas najvise zanimaju? Ukazite nam na greske i dajte nam preporuku o sadrzini i snalazenju na nasem sajtu.

4D/3D Ultrazvuk

Androloske teme

Reprodukcija

Imunoonkologija

Download knjiga i radova

RSS

SUBSCRIBE