Osiguranja

 • Ordinacija ima potpisane ugovore iz oblasti zdravstvenog i nezivotnog osiguranja sa sledecim osiguravajucim drustvima:

 • UNIQA

 • DUNAV

 • DELTA GENERALI

 • WIENER STADTISCHE

Ucesce na tenderima za sistematske pregelde

Izracunajte svoj BMI

OVULACIJA I ULTRAZVUCNA PROCENA OVULATORNOG FOLIKULA

Ovulacija - Medica Centar

Ovulacija je kompleksan proces koji podrazumeva regulaciju funkcije jajnika na vise nivoa. Osim hormonskih dogadjanja koja determinisu folikulogenezu i ovulaciju sam proces ovulacije podrazumeva i mnoge hemodinamske, fizioloske, anatomske, strukturne pa cak i mehanicke dogadjaje na jajniku. U neposrednoj postovulatornoj fazi ukljuceni su i regenerativni procesi. Iz ovih razloga ponekad je tesko odrediti ne samo tajming ovulacije vec (sto je mnogo vaznije) "kvalitet" folikula. Pod kvalitetom folikula se najcesce podrazumeva njegova sposobnost da oslobodi jajnu celiju kao i samu cinjenicu da li folikul sadrzi zrelu i "operativnu" jajnu celiju. Hormonskim, biohemijskim i ultrazvucnim pokazateljima je to veoma tesko proceniti sa visokim stepenom pouzdanosti. Procena "kvaliteta" folikula je veoma vazna u stimulisanim ciklusima kada se zena priprema za neku od procedura asistiranog oplodjenja (IUI, IVF/ET, ICSI/ET i sl.). Ovaj tekst ne razmatra hormonske, fizioloske i patafizioloske mehanizme ovulacije, kao ni hidromehaniku i mehaniku rupture folikula. Cilj ovog teksta je pokusaj objasnjenja hemodinamskih promena na jajniku u vreme ovulacije i periovulatornog folikula, kao i uloge 3D color/power Doppler tehnike u proceni kvaliteta folikula i tajminga ovulacije.


Sam proces folikulogeneze je pracen povecanjem krvnog protoka kroz jajnik. To je pokazano na vise studija u kojima je meren protok krvi kroz arteriju ovariku jajnika na kome se razvija dominantni folikul. Osim toga, jajnik na kome se razvija dominantni folikul je vecih dimenzija jednim delom zbog samog folikula a drugim delom zbog promena u samom tkivu jajnika koje jednostavno mozemo opisati kao otok tkiva. Ovi procesi su uslovljeni brojnim faktorima kao sto su hormoni, faktori rasta, faktori rasta krvnih sudova, vazodilatatorni prostaglandini, NO (azotmonoksid) i sl. Sva ova dogadjanja se 2D ultrazvucnim pregledom ocitavaju kao blago uvecanje jajnika i pojava ovalne hipoehogene zone na jajniku koju zovemo ovulatorni folikul ili tacnije antralni folikul. Merenjem protoka krvi kroz arteriju ovariku u periovulatornom periodu redovno pokazuje znacajno veci protok krvi nego sto je to slucaj sa arterijom ovarikom suprotnog jajnika na kome nema ovulatornog folikula i to su opste poznate cinjenice.Sematski prikaz vaskularnih promena tokom folikulogeneze kao i prilozene 3D (Power i Color Doppler) rekonstrukcije vaskularne mreze periovulatornog folikula ukazuju na znacaj samih anatomo-histoloskih promena koje se dogadjaju na krvnim sudovima tokom sazrevanja folikula. Radovi mnogih autora potvrdjuju znacaj ovih prcesa za regularan razvoj folikula i sto je jos vaznije za pravilan razvoj najznacajnijeg produkta folikula - zrele i "operativne" jajne celije sa njenim celokupnim adneksalnim kompleksom gde se pre svega misli na zonu pelucidu. Teznja za sto kvalitetnijom procenom stanja folikula i adneksalnog kompleksa jajne celije i same jajne celije proizilazi iz potreba moderne reproduktivne biologije i saznanja da su neki oblici steriliteta i nemogucnost oplodnje bas na nivou kompromitovane molekularne komunikacije izmedju spermatozoida i zone pelucide i/ili spermatozoida i jajne celije ( saznajte vise o tome). Iz ovih razloga, reproduktivni biolozi sve vise insistiraju na "kvalitetu" jajne celije koji bi iz sasvim razumljivih razloga omogucio veci procenat uspesnosti procedura asistirane reprodukcije.
Ovulacija - Medica Centar

Sematski prikaz perifolikularnih kapilara tokom ovarijalnog ciklusa.


 • a) Rana faza prve faze ovarijalnog ciklusa. Kapilari su tanki sa tendencijom formiranja pupoljka unutar petlje.
 • b) Srednja faza prve faze ovarijalnog ciklusa. Kapilari su nesto deblji sa jasno formiranim pupoljcima unutar petlje.
 • c) Kasna faza prve faze ovarijalnog ciklusa. Kapilari su jos deblji sa jasno formiranom anastomozom (vezom) unutar petlje.
 • d) Predovulatorna faza (antralni folikul) ciklusa. Kapilari su sa formiranom anastomozom koja ima tendeciju razvijanja mrezne anastomoze unutar petlje.
 • e) Ovulatorna faza ciklusa. Kapilari su sa formiranom anastomozom i razvijenom mreznom anastomozom unutar petlje.
 • f) Ovulatorna faza ciklusa. Kapilari su sa formiranom anastomozom i razgranatom mreznom anastomozom unutar petlje.
 • g) Postovulatorna faza ciklusa. Sve anastomoze unutar petlje se povlace, a dijametar kapilarne petlje se smanjuje.
 • h) Postovulatorna faza ciklusa. Sve anastomoze unutar petlje su prekinute, a dijametar kapilarne petlje jos manji.Jedno od opstih biloskih nacela glasi da je za pravilan rast i razvoj bilo koje strukture neophodna odgovarajuca podrska u pogledu vaskularizacije. Dobra i nekompromitovana vaskularizacija omogucavaju snabdevanje folikula kiseonikom, hranljivim materijama i ne manje vaznim faktorima kao sto su hormoni, regulatori i stimulatori rasta, odbrambeni humoralni i celularni faktori i sl. Ovo je samo deo razloga zbog cega prilikom procene kvaliteta folikula treba razmisljati ne samo o njegovim dimenzijama i obliku vec i o drugim faktorim kao sto je vasuklarna perifolikularna mreza i kvantifikacija krvnog protoka kroz jajnik.Kliknite na mapu da nas lakse pronadjete.


Medica Centar, Novosadska 1, Nis, Srbija

Kontakt informacije

 • MEDICA CENTAR

  Novosadska 1/c

  18000 Nis, Srbija

 • Telefon: 018-249-178, 064-2951-004
 • Pisite nam i pitajte za savet u vezi vaseg zdravstvenog problema. Takodje, mozete nam dati sugestije, preporuke i savete vezane za dizajn i sadrzaj sajta. Koje teme vas najvise zanimaju? Ukazite nam na greske i dajte nam preporuku o sadrzini i snalazenju na nasem sajtu.

4D/3D Ultrazvuk

Androloske teme

Reprodukcija

Imunoonkologija

Download knjiga i radova

RSS

SUBSCRIBE