Osiguranja

 • Ordinacija ima potpisane ugovore iz oblasti zdravstvenog i nezivotnog osiguranja sa sledecim osiguravajucim drustvima:

 • UNIQA

 • DUNAV

 • DELTA GENERALI

 • WIENER STADTISCHE

Ucesce na tenderima za sistematske pregelde

Izracunajte svoj BMI

Mikoplazma i Ureaplzma

Mycoplasma hominis - Ureaplasma urealyticum - Mycoplasma genitalium

Mikoplazma i ureaplazma


Iz ove grupe mikroorganizama, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma genitalium najcesc e se pominju tri uzrocnika simptomatskih infekcija urogenitalnog trakta. Ovi mikrobi nemaju celijski zid tipican za bakterije, a jedna od najznacajnijih odlika im je mnostvo antigenskih serotipova (odlikuju se antigenskom razlicitoscu), sto uspostavljanje trajnog imuniteta cini prakticno nemogucim. Zbog toga su ponovljene infekcije mikrobima iz ove grupe veoma cesta pojava. Pravu ulogu mikoplazma u ureaplzma u hronicnim zapaljenjima grlica materice i endometrijuma skoro da nije moguce odrediti jer su infekcije ovim mikrobima po pravilu udruzene sa aerobnim ili anaerobnim bakterijama. Tesko je reci da li je bakterijska infekcija u stvari superinfekcija koja nastaje na terenu inficiranih tkiva mikoplazmom i/ili ureaplazmom ili obrnuto. Ista dilema ostaje i nakon uspesnog lecenja. Naime, uspesno lecenje bakterijske infekcije dovodi do iscezavanja mikoplazme i/ili ureaplzme. Postoji misljenje da antibiotska terapija koja uspesno izleci bakterijsku infekciju ujedno eliminise i mikoplazmu/ureaplzamu. Infekcija jajovoda mikoplazmom/ureaplazmom se moze zavrsiti stvaranjem priraslica, suzavanjem jajovoda, "slepljivanjem" i "paralisanjem" fimbrijalnog aparata jajovoda, cineci ga poptuno nefunkcionalnim, a da propustljivost jajovoda za tecnost (kontrast pri HSG snimanju) bude potpuno ocuvana. Veza izmedju infekcije mikoplazmom/ureaplzamom i neplodnosti muskaraca nije dokazana. Osim, poremecaja funkcije jajovoda, danas se smatra da mikoplazma/ureaplazma mogu biti udruzene sa povecanim rizikom za pobacaj ili razvojne anomalije ploda. Ovaj fenomen se uglavnom objasnjava povecanom aktivnoscu Th1 (proinflamatornih citokina) i povecanom aktivnoscu NK celija endometrijuma. Novija istrazivanja o vezi infekta i steriliteta zena objasnjavaju ovaj fenomen preranim zatvaranjem ili "neotvaranjem" tzv. "implantacionog prozora" endometrijuma, koji je narocito zavisan od TNF-alpha (jedan od major proinflamatornih citokina).


Ucestalost infekcije mikoplazmom/ureaplazmom je u stalnom porastu. Infekcija se moze dokazati i kod devojaka koje nisu imale odnose, dok se kod seksualno aktivnih zena infekcija mikoplazmom moze dokazati u 17% slucajeva. Ovaj procenat je daleko veci kada je u pitanju ureaplazma i iznosi 75%.


Simptomi: Ukoliko se radi o asimptomatskim infekcijama, kod kojih je neznatno pojacan vaginalni sekret, mikoplazme se najcesce dokazuju iz brisa vagine, dok se retko nalaze u brisu grlica materice ili uretre. Suprotno gotovo saprofitnom ponasanju mikoplazme u vagini i delimicno grlicu materice, naseljavanje same maternicne supljine, jajovoda, odnosno sirenje mikoplazmatske infekcije u malu karlicu oslikava njihov puni patogeni znacaj. Simptomi koji se pri tome javljaju su nespecificni, a obuhvataju bolove ili napetost u donjem delu trbuha, pojacani vaginalni sekret, bolovi prlikom polnog odnosa i sl. Mogu se javiti mucnina i povracanje, povisena telesna temperatura, nepravilna krvarenja, kao i smetnje prilikom mokrenja (pecenje i ucestalo mokrenje). Izgleda da je kod zena patogenija Mycoplasma hominis, dok kod muskaraca vise problema izaziva Ureaplasma urealyticum. Dijagnoza se postavlja na osnovu izolacije uzrocnika iz brisa grlica materice i/ili uretre u odgovarajucim kulturama ili detekcijom antitela putem kitova.


Pogledajte stranicu o kombinovanom tretmanu strija, celulita, sportskih povreda, povreda uopste, preoblikovanju tela i mrsavljenju (LPG - lipomasaza + RF+ Vakuum masaza + Roler masaza + Ultrazvuk + Soft laser)


Lecenje: Lekovi izbora su tetraciklini (Doxicyclin) kroz 10-14 dana koji su efikasni kod svih vrsta mikoplazmi. U terapiji infekcije Mycoplasmom hominis na raspolaganju stoje jos linkomicin (Lincocin) i clindamicin, dok je u lecenju Ureaplasma urealyticum delotvoran eritromycin (Eritromicin).


Alternativne mogucnosti: Za seksualno aktivnu osobu ne postoji apsolutno siguran nacin kako izbeci ovu vrstu polno prenosivih bolesti. Sve sto narusava pH vagine i bakterijsku ravnotezu vagine moze dovesti do infekcije. Izbegavajte hemijske iritanse, sampone, tampone, irigatore i sl.


Kliknite na mapu da nas lakse pronadjete.


Medica Centar, Novosadska 1, Nis, Srbija


Kontakt informacije

 • MEDICA CENTAR

  Novosadska 1/c

  18000 Nis, Srbija

 • Telefon: 018-249-178, 064-2951-004
 • Pisite nam i pitajte za savet u vezi vaseg zdravstvenog problema. Takodje, mozete nam dati sugestije, preporuke i savete vezane za dizajn i sadrzaj sajta. Koje teme vas najvise zanimaju? Ukazite nam na greske i dajte nam preporuku o sadrzini i snalazenju na nasem sajtu.

4D/3D Ultrazvuk

Androloske teme

Reprodukcija

Imunoonkologija

Download knjiga i radova

RSS

SUBSCRIBE