Osiguranja

 • Ordinacija ima potpisane ugovore iz oblasti zdravstvenog i nezivotnog osiguranja sa sledecim osiguravajucim drustvima:

 • UNIQA

 • DUNAV

 • DELTA GENERALI

 • WIENER STADTISCHE

Ucesce na tenderima za sistematske pregelde

Izracunajte svoj BMI

Konizacija ultrazvucnim nozem

UltraSono Conizatio (Harmonic Knife)

Harmonic Knife - Medica Centar


Zbog velikih potreba za konfornom metodom konizacije, koja je u poslednje vreme sve cesca dijagnosticko/terapijska procedura u slucajevima tezih promena na grlicu, moderna tehnologija nam pruza sve vece mogucnosti. Iako je konizaciju grlica moguce izvesti na mnogo nacina, od lekara se zahteva da to bude kratkotrajna, bezbolna i beskrvna intervencija, kao i intervencija koja ce vec za nekoliko sati omoguciti pacijentu uobicajene zivotne aktivnosti. Ovakvi standardi dolaze pre svega iz tzv. zapadnog sveta gde se svaka intervencija koja zahteva odsustvo sa posla ili lezanje u bolnici smatra skupom nekomfornom i malo produktivnom. Osim toga, konizacija treba da omoguci ili definitivno izlecenje pacijenta ili jasan putokaz u kom pravcu treba sprovoditi dalje lecenje. To znaci da dobijeni materijal (konizat) mora ispunjavati odredjene standarde u pogledu velicine i dubine, kao i da omoguci kvalitetan histopatoloski pregled. Za patologe je jako vazno da konizat ne bude iz vise delova, a jos vaznije je da tkivo ne bude osteceno termickim efektima instrumenta kojim se konizacija radi. Podaci iz svetske literature govore da postoji znacajno povecanje incidence histopatoloskog nalaza " CIN " na grlicu materice. Povecenje ucestalosti ovakvog nalaza na grlicu odnosi se skoro na sve regione sveta, a narocito Balkan i Srbiju. Postoji nekoliko razloga za ovaj znacajni statististicki skok histopatoloskog nalaza "CIN ". Pre svega radi se o poboljsanoj dijagnostici koja podrazumeva kolposkopiju, PAPA test, prosirene indikacije za biopsiju i eksciziju sluzokoze egzocerviksa. Sve ove dijagnosticke procedure znacajno uticu na pravilnu selekciju pacijenata i postavljanje prave dijagnoze. Kao drugi razlog se navodi ceste infekcije Humanim Papiloma Virusom (HPV) koji sa ili bez prisustva kondiloma moze prouzrokovati neke od CIN promena (gradacija CIN I, CIN II i CIN III).


U proslosti tezi stepeni CIN-a (CIN-II i CIN-III) resavani su klasicnom konizacijom skalpelom ili histerektomijom. Uvodjenjem procedura kao sto su termokoagulacija, elektrokoagulacija, radiokoagulacija, laservaporizacija, sonokoagulacija, loopkonizacija, loop ekscizija, laserkonizacija, sonokavitacija i sonokonizacija, potrebe za radikalnim hirurskim pristupima su se smanjile. Medjutim, ne treba izgubiti iz vida da su klasicne metode lecenja kao sto je histerektomija i radikalna histerktomija vrlo cesto terapijske metode izbora.


Ultrazvucni noz i ultrazvucni kavitron-NIPPON kao instrumenti za izvodjenje konizacije (ili neki drugi vid lecenja promena na grlicu) su u upotrebi od skora. Jedan od malobrojnih aparata ovog tipa ( Autosonix - Tyco i kavitron-NIPPON) funkcionisu u nasoj ordinaciji od pocetka 2007. godine (u Srbijii postoji svega 4-6 ovakvih aparata). Nase iskustvo metodom ultrazvucne konizacije grlica Autosonix aparatom je krajnje pozitivno. Ovom metodom je moguce izvesti konizaciju grlica a da uz to budu ispunjeni visoki standardi kao sto je bezbolnost intervencija, secenje bez krvarenja, brz i nekompromitovan oporavak pacijenta, konizat koji zadovoljava standarde patologa za preciznom dijagnozom i odredjivanjme dubine procesa.Postoji nekoliko tehnika rada ultrazvucnim nozem na grlicu kao sto su koagulacija, secenje, kavitacija (za ovu metodu se koristi kavitron) i kombinacija ovih tehnika. Koagulaciona tehnika se primenjuje u slucajevima promena blaze prirode, dok se cutting metoda (secenje/konizacija) primenjuje najcesce i to sa velikim uspehom i visokim stepenom efikasnosti kod promena gradusa CIN-II i CIN III. Potrebe za anestezijom su minimalne, metode su gotovo bezbolne i u najvecem broju slucajeva se izvode u lokalnoj anesteziji. Opsta anestezija je potrebna samo u izuzetnim slucajevima i na zahtev pacijenata. Cutting (secenje) tehnika se koristi u slucajevima sonokonizacije (nekoliko koraka intervencije je prikazano na slikama i klipovima ove stranice). Intervencija je brza, bezbolna (opsta ili lokalna anestezija) i bez velikih kolateralnih ostecenja okolnih tkiva. Osim toga dobijeni konus je prikladan za histopatolosku obradi. Postintervencijsko krvarenje ne postoji, bolovi i leukoreja su minimalnog intenziteta. Sedmog do desetog dana posle intervencije moguca je pojava blazeg krvarenja koje traje nekoliko dana. Trajne komplikacije u smislu suzenja kanala grlica, slabosti grlica u trudnoci, steriliteta i infekcija su ekstremno retke.


Sonocutting metodom se dobijaju najbolji isecci tkiva za histopatoloski pregled. Nagorelost resekcionih ivica, koja je veoma izrazena secenjem radiotalasima i u prilicnoj meri secenjem laserom, primenom ultrazvucnog noza skoro da ne postoji. Oporavak pacijenta je najkraci i najkomforniji u odnosu na sve ostale metode. Komplikacije osim blazeg krvarenja u kasnijoj fazi oporavka nisu zabelezene.


Konizacija ultrazvucnim nozem se najcesc izvodi u lokalnoj anesteziji. Krvarenje prakticno ne postoji zbog toga sto extendor trasducera sece i ujedno koagulise i zatvara sve krvne sudove ciji precnik moze biti i veci od 1 mm. Podaci iz literature kazu da konizacija skalpelom daje znacajno krvarenje i iz krvnih sudova dijametra manjeg od 0.3 mm. Konizacija ultrazvucnim nozem najcesce se izvodi pod uvecanjem (kolposkop ili kolposkopska kamera) mada iskustvo govori da je komfor ginekologa najveci (a samim tim i sigurnost pacijenta) ako intervenciju izvodi teleskopskim-hirurskim naocarama. Uzimajuci u obzir podatak da 99,8% CIN lezija nisu dublje od 4 mm, konizacija koja zahvata transformacionu zonu i tkiva do dubine od 7 mm moze biti zadovoljavajuca u dijagnostickom i terapijskom smislu. Sama intervencija traje 10-15 minuti u zavisnosti od velicine konusa (grlica) i odabrane snage (max 70W) ultrazvucnih talasa dok je frekvencija pri radu fiksna i nepromenljiva i iznosi 55 MHz. Rad na vecim snagma ubrzava proceduru ali proporcionalno tome siri zonu koagulacije/nekroze. Nasuprot ovome, rad na manjim snagama intervenciju cini sporijom ali se zato dobije izuzetno cist konus sa zonom nekroze koja je manja od 1 mm sto u znacajnoj meri olaksava histopatoloski pregled i cini ga sigurnijim.


Postintervencijski oporavak do potpune epitelizacije traje ukupno 3 nedelja. Prva postintervencijska sedmica je najkriticnija za moguce komplikacije kao sto su infekcije i krvarenje. Bolovi se javljaju izuzetno retko i slicni su predmenstrualnim ili menstrualnim bolovima. Lako ih je kupirati analgeticima. Obilnija krvarenja koja se mogu javiti 7-10 dana posle intervencije (slicno loop ili laser konizaciji) moraju se resavati reintervencijom (sav ili koagulacija). Svega 0.5% konizacija ultrazvucnim nozem zahteva ovakav dodatni tretman. Prevremene i obilne menstruacije kao i osecaj "nadutosti stomaka" (ceste pojave posle loop konizacije) nisu registrovane posle konizacije ultrazvucnim nozem.


Zakljucak:

Konizacija ultrazvucnim nozem je najzahvalnija konizaciona tehnika pre svega zbog komfora koji pruza pacijentu. Razlozi za ovo su visestruki; mali broj laksih komplikacija, mogucnost izvodjenja intervencije u lokalnoj anesteziji, brzina, lakoca i preciznost rada, kao i povecana sigurnost histopatoloskog pregleda konizata. Medjutim, uzimajuci u obzir cenu ultrazvucnog noza, cenu ekstendora (imaju ogranicen zivitni vek), potrebno znanje i spretnost ginekologa u radu sa ultrazvucnim nozem, ultrazvucna konizacija sigurno spada u najzahtevije konizacione tehnike.


Posetite stranice o loop konizaciji i konizaciji laserom kao i stranicu o CIN promenama grlica materice.Kliknite na mapu da nas lakse pronadjete.


Medica Centar, Novosadska 1, Nis, Srbija


Kontakt informacije

 • MEDICA CENTAR

  Novosadska 1/c

  18000 Nis, Srbija

 • Telefon: 018-249-178, 064-2951-004
 • Pisite nam i pitajte za savet u vezi vaseg zdravstvenog problema. Takodje, mozete nam dati sugestije, preporuke i savete vezane za dizajn i sadrzaj sajta. Koje teme vas najvise zanimaju? Ukazite nam na greske i dajte nam preporuku o sadrzini i snalazenju na nasem sajtu.

4D/3D Ultrazvuk

Androloske teme

Reprodukcija

Imunoonkologija

Download knjiga i radova

RSS

SUBSCRIBE