Osiguranja

 • Ordinacija ima potpisane ugovore iz oblasti zdravstvenog i nezivotnog osiguranja sa sledecim osiguravajucim drustvima:

 • UNIQA

 • DUNAV

 • DELTA GENERALI

 • WIENER STADTISCHE

Ucesce na tenderima za sistematske pregelde

Izracunajte svoj BMI

3D/4D ULTRAZVUKU GINEKOLOGIKI I OBSTETRICIJI

3D ultrazvuk - Medica Centar


Razvoj novih 3D tehnologija, kao i poboljsanja standardnih 2D ultrazvucnih aparata doveli su u do razvoja novih dijagnostickih 3D i 4D ultrazvucnih sistema, cija je neinvazivna priroda idealna za primenu u ginekologiji i akuserstvu. Novi kvaliteti 3D i 4D tehnologija se odnose i na tzv. interaktivnost pregleda, unapredjenje kolor Doppler tehnike u 3D tehniku sa mogucnostima 3D rekonstrukcije krvnih sudova sa postojecim granama i pritokama. Osim toga, skenirani volumen se moze analizirati na vise nacina, multiplanarna analiza, 3D surface, histogramski, volumetrijski itd.


Multiplanarno ispitivanje omogucava rotaciju i translaciju razlicitih slojeva posmatranog volumena, volumetrijska merenje omogucavaju najpreciznija prostorna merenja, histogramska analiza omogucava identifikaciju tkiva po gustini (ne tako precizno kao CT), angiografska 3D rekonstrukcija omogucava analizu i razlikovanje normalnog od patoloskog sistema krvnih sudova, 3D surface rekonstrukcija omogucava prikazivanje povrsina npr. unutrasnja povrsina cisticnih tumora, prikaz kontura ploda sa zavidnim brojem detalja i sl. U tzv. X-ray modu mogu se prikazati kostane strukture ploda, sto je naravno vazno za identifikaciju mogucih anomalija.


3D slike fetusa.


Vrednosti 3D ultrazvucnih pregleda su neosporne, medjutim kvalitet slike je umnogome ogranicen pokretima i polozajem fetusa ili majke, kolicinom plodove vode, pa je 3D prikaz jako kompromitovan kod gojaznih trudnica, manjka plodove vode i intenzivnih pokreta fetusa, narocito u kasnijim stadijumima trudnoce.


Osim sto se ova tehnika ultrazvucnog pregleda dokazala u dijagnostici niza embrionalnih i fetalnih anomalija, znacajna je i u sonografskoj dijagnostici urodjenih anomalija reproduktivnog trakta zene. Primena 3D angio/kolor/power Dopplera u ginekologiji omogucuje trodimenzionalni prikaz krvnih sudova ne samo organa vec i ginekoloskih tumora, sto bi moglo dati nove mogucnosti za ranu dijagnostiku tumora zenskog genitalnog trakta.


Power i color Doppler 3D ultrazvucne slike.


Za otkrivanje fetalnih malformacija ispituje se i prati izgled fetusa i pojedinih fetalnih organa, pri cemu je najidealnije vreme za morfolosko ispitivanje fetusa oko 22. nedelje trudnoce (20. - 24. nedelje), kao i optimalano vreme za pregled 3D ultrazvukom. U ovo vreme vidljivi su svi vitalni organi, a njihova velicina dopusta preciznu procenu izgleda i zapazanje eventualnih odstupanja. Neki ultrasonicari preporucuju rutinski pregled kolor Dopplerom izmedju 30. - 34. nedelje trudnoce kod svih trudnica. Zbog specificnosti u razvijanju feto-maternalnih krvnih sudova kolor Doppler se preporucuje tek nakon punih 20. nedelja trudnoce. Izuzetak je jedino sumnja na anomalije fetalnog srca i/ili krvnih sudova.


Najznacajnije prednosti ultrazvucne i 3D ultrazvucne tehnike tokom posljednjih godina ukljucuju mogucnost prikaza kompleksnih anatomskih struktura, volumenska merenja, prikaz protoka krvi u realnom vremenu i trodimenzionalno ispitivanje fetalnog skeleta. 3D ultrazvucna tehnologija nenadmasna je u prikazu detalja fetalnog lica, ekstremiteta i prstiju. Kako je tokom prvog trimestra trudnoce gotovo uvek prisutna optimalna kolicina plodnove vode u odnosu na velicinu fetusa, to je 3D ultrazvuk najbolja metoda za otkrivanje i prikaz vratnog nabora i nosnih kostiju.


3D ultrazvuk 3D ultrazvuk

Osim znacajne vrednosti 3D ultrazvuka u proceni urodjenih anomalija zenskog genitalnog sistema, novija istrazivanja pokazuju da je 3D ultrazvuk u kombinaciji sa 3D angio/power Doppler prikazom krvnih sudova metoda koja moze znacajno povecati dijagnosticku tacnost u preoperativnoj proceni sumnjivog nalaza na jajniku.


3D ultrazvucne slike razlicitih tumora.


Istovremeni prikaz tumora u tri ravni (uzduzna, poprecna i frontalna) omogucava ne samo merenje volumena i prikaz spoljasnjeg i unutrasnjeg izgleda tumora, njegovog odnosa sa susednim organima, vec i uporedni prikaz unutrasnjeg zida tumora kao i intratumorskih promena (uglavnom vazi za cisticne tumore).


Pri ultrazvucnoj analizi ponasanja tumora od najveceg znacaja su procena nepravilnosti u morfologiji i ehogenosti, kao i pojava novih krvnih sudova - proces neovaskularizacije. Stvaranje novih krvnih sudova je zajednicki fenomen svih malignih tumora, ali intenzitet neovaskularizacije zavisi od karaktera samog tumora. Otuda i pad otpora protoku krvi kroz krvne sudove tumora moze biti pokazatelj tumorskog malignog potencijala. Jedna od najznacajnijih tehnika u proceni neovaskularizacije samog tumora, kao i podrucja u njegovoj neposrednoj okolini je tehnika kolor Dopplera i narocito 3D angio/power Doppler ultrazvucna tehnika.


3D ultrazvuk 3D ultrazvuk

Iako podaci iz literature dokazuju da je fokusirana i sintetizovana primena nekoliko ultrazvucnih tehnika veoma sigurna u razresavanju teskih, okultnih i enigmatskih medicinskih problema kao sto je rano otkrivanje malignih tumora jajnika ili cak endometrioza, moramo se prisetiti entuzijazma ginekologa koji su sedamdesetih i osamdesetih promovisali kolor Doppler tehniku kao pouzdanu metodu ranog otkrivanja maligniteta jajnika. Iako je kolor Doppler tehnika napravila velike pomake u ultrazvucnoj dijagnostici, na polju ranog otkrivanja maligniteta jajnika nije opravdala pocetni entuzijazam.


Neki od radova koji dokazuju efikasnost sintetizovne primene vise ultrazvucnih tehnika (2D pregeld, kolor Doppler, 3D ultrazvuk, 3D angio Doppler) u ranom otkrivanju malignih oboljenja jajnika dolaze od strane istih autora - strastvenih promotera kolor Dopplera od pre 20-30 godina. Nazalost, postoje studije koje opisuju velike i visegodisnje napore ultrasonicara sirom sveta i njihova bezuspesna nastojanja da ponove "bombasticne" rezultate autora koji su kolor Doppler tehniku proglasili neprikosnovenom u problemu ranog otkrivanja maligniteta jajnika. I pored toga, kolor Doppler je nasao svoje pravo mesto u medicini, sto ce se naravno desiti i sa svim varijantama 3D ultrazvucnih pregleda.


Kliknite na mapu da nas lakse pronadjete.


Medica Centar, Novosadska 1, Nis, Srbija

Kontakt informacije

 • MEDICA CENTAR

  Novosadska 1/c

  18000 Nis, Srbija

 • Telefon: 018-249-178, 064-2951-004
 • Pisite nam i pitajte za savet u vezi vaseg zdravstvenog problema. Takodje, mozete nam dati sugestije, preporuke i savete vezane za dizajn i sadrzaj sajta. Koje teme vas najvise zanimaju? Ukazite nam na greske i dajte nam preporuku o sadrzini i snalazenju na nasem sajtu.

4D/3D Ultrazvuk

Androloske teme

Reprodukcija

Imunoonkologija

Download knjiga i radova

RSS

SUBSCRIBE